Hekwerk? Vakwerk!
Gastvrouw en -heer zijn zus en broer Marie-Louise en Rob van Rooijen. Zij hebben het bedrijf onlangs overgenomen van hun ouders, Marjan en Rob senior. De nieuwe generatie heeft een proces van innovatie en vernieuwing in gang gezet, zowel in de ontwerpfase als in de productie. Zo moderniseert Van Rooijen onder meer het IT-systeem, zodat de designers en engineers in 3D kunnen ontwerpen.
Op maat ontworpen en gemaakt
Van Rooijen Hekwerken levert standaard hekwerken, maar komt pas goed tot zijn recht bij op maat ontworpen en geproduceerde hekken en poorten. Op het bedrijfsterrein kun je verschillende poorten in aanbouw bewonderen. Ze worden daar als één geheel gemaakt, inclusief fundering, metselwerk, smeedwerk en elektronica. Vervolgens worden ze op een trailer geladen en op de bestemming afgeleverd. Zo beheerst Van Rooijen de productieomstandigheden en ondervindt de klant minimale overlast.
Zet 19 november in je agenda, meld je aan en kom een kijkje nemen bij dit prachtige bedrijf. Marie-Louise en Rob vertellen je dan meer over hun familiebedrijf. En uiteraard kun je onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten met andere ONDB-leden. Introducees zijn ook welkom. Wel graag even aanmelden. Inloop vanaf 19.30 uur bij Van Rooijen Hekwerken, 's-Gravendamseweg 49 in Voorhout. Er is voldoende parkeerruimte.
Marie-Louise en Rob van Rooijen zijn de derde of vierde generatie in het bedrijf, afhankelijk van welk punt je als de start ziet. Hun overgrootvader was al sinds de jaren 30 van de vorige eeuw hoefsmid in Lisse en zelfstandig ondernemer. In 1961 begon hun opa ook met de productie hekwerken. Dat zou de corebusiness worden van het bedrijf. Daarom gebruikt de familie 1961 als startpunt van het huidige Van Rooijen Hekwerken. In 1987 verhuisde het bedrijf vanuit Lisse naar de huidige locatie in Voorhout.
Voor Rob van Rooijen stond al vroeg vast dat hij ‘de hekken in zou gaan’, zoals hij het zelf zegt. Hij volgde een opleiding technische bedrijfskunde in Delft. Daarna kreeg hij begeleiding van een externe adviseur om hem voor te bereiden op de overname en directie van het bedrijf. Hij houdt zich vooral bezig met de verkoop, de productie en innovatie. “Die innovatie betekent verandering in het bedrijf, en het is best een uitdaging om iedereen mee te krijgen.”
Toch in het familiebedrijf
Voor Marie-Louise was het allerminst zeker of zij zou toetreden tot Van Rooijen Hekwerken. Na haar studie organisatiewetenschappen en business administration was ze begonnen bij een groot cnsultantskantoor. Tijdens de coronapandemie kwam ze tijdelijk werken in het familiebedrijf, en dat beviel zo goed, dat ze besloot te blijven. Ze sloot aan bij het coachingtraject dat Rob al volgde en ging zich onder meer toeleggen op het personeelsbeleid en efficiënten werken (LEAN).
Bij Van Rooijen Hekwerken werken ongeveer 30 mensen, verdeeld over verkoop, administratie, werkvoorbereiding, productie en montage. Er zijn 4 teams van 2 monteurs voor ‘buiten’. De productie is efficiënt ingericht. Een deel van de werkzaamheden wordt uitbesteed; zo gebeurt het verzinken en coaten bij een bedrijf in Barneveld.
Van Rooijen Hekwerken heeft Sesam Toegangssystemen als zusterbedrijf. Dit bedrijf richt zich vooral op onderhoud van automatische poorten, elektrische hekken, intercomsystemen en toegangssystemen. Het bedrijf staat los van Van Rooijen, onder meer om ook andere leveranciers van hekwerken te kunnen bedienen en merkonafhankelijk klanten van dienst te kunnen zijn.
Meer weten over Van Rooijen Hekwerken? Kom op 19 november naar het bedrijf voor de ONDB-bijeenkomst!
Namens de activiteitencommissie
Van de voorzitter
Beste Lezer,
Ik schijn een logisch denkend mens te zijn, althans dat wordt nogal eens gezegd. En juist als anderen het zeggen zal er wel iets van waar zijn en mag ik het naar mijn idee best als compliment opvatten. Daar kan Johan Cruijff nog wat van leren . . . .
Logica is namelijk een raar fenomeen. Het is eigenlijk een zwaktebod als je een discussie denkt te kunnen beslechten met de uitspraak “maar da’s toch logisch !”, want daarmee geef je feitelijk geen argument, maar diskwalificeer je juist de ‘logica van de ander’. Had die persoon het daarvoor namelijk ook al logisch gevonden dan was de (vaak met veel ophef geuite) slotzin helemaal niet nodig geweest. Dus gaat het er vervolgens toch weer om om de ander alsnog helder en begrijpelijk uit te leggen waarom het dan ‘zó logisch’ zou moeten zijn. En pas als die logica dan aan de andere zijde ook als logica ervaren wordt is het doel bereikt.
Om die reden zou het een stuk handiger zijn als Johan Cruijff in het verleden zijn statements niet had geëindigd met ”en da’s logisch”, maar met “en dat vind ík logisch”. Dan konden wij daarna rustig de tijd nemen om zijn eraan voorafgaande, vaak onnavolgbare, bewering eerst eens rustig te laten indalen, om daarna voor onszelf de eventuele logica ervan ook te kunnen zien. En wát de uitkomst daarvan dan ook is, dat maakt echt niet uit, hij zette je in ieder geval lekker creatief aan het denken.
Maar waar komt dan mijn eigen ‘logische denken’ vandaan? Want vaak weet je vooraf niet eens waar een discussie zal eindigen, dat hangt immers sterk van de input van alle deelnemers af. Het kan naar mijn mening dan ook alleen maar te maken hebben met de snelheid van denken en communiceren. Er vanuit gaande dat iedereen voor zichzelf sowieso in logische stapjes redeneert (je snapt jezelf immers al voordat je het hebt uitgesproken) gaat het er kennelijk om om als eerste ‘jouw logica’ te delen, zodat die bij de anderen ook als logisch (h)erkend kan worden. Gewoon alsof ze het zelf ook zo hadden kunnen bedenken. En als je de meeste stapjes dan steeds in de (elke keer weer achteraf te beoordelen) kennelijk juiste, begrijpelijke en navolgbare richting zet wordt je vanzelf als ‘logisch denkend’ persoon gezien. Maar het blijft uiteindelijk toch altijd gewoon teamwork, want het gaat er elke keer weer om om de uitkomst als ‘gezamenlijke logica’ te kunnen zien. Zo niet, dan word je vanzelf weer als ‘onlogisch denkend’ en dus onnavolgbaar persoon gezien. Of klinkt dat te Cruijffiaans ?
Het streven naar de ‘gezamenlijke logica’ zou dus altijd het feitelijke doel moeten zijn. Rekening houdend met ieders input en met alle argumenten en belangen. Waarbij iedereen, zonder erop aangekeken te worden, alles zonder enige schroom ter tafel zou moeten kunnen brengen. Ook als iemand iets minder snel en iets minder verbaal vaardig is. Het is dan aan de ‘logische denkers’ om ook de anderen erbij te betrekken en hen de ruimte te geven die ze daarbij nodig hebben. Pas dan optimaliseer je de ideeën en kom je gezamenlijk tot de beste oplossingen . . . . dat vind ík nou logisch !!
Omdat ik op dit moment dus kennelijk nog wel ‘navolgbaar’ ben, hoop ik van harte dat jullie dat ook in grote getalen zullen doen; mij navolgen. Dus durf ook “logisch denkend” te zijn, durf ook het voortouw te nemen, durf voor je mening uit te komen, durf met en voor anderen te denken, durf zichtbaar te zijn, durf te ondernemen . . . .
Hans Zwetsloot
(voorzitter ONDB)