AANKONDIGING | 21-05-2019

Asperges in de polder

Asperges op zijn Italiaans

Het ONDB is op 21 mei te gast bij restaurant De Dyck in Woubrugge. De Italiaanse gastkok Giovanni Caminita bereidt voor ons een menu van gerechten met verse asperges, zo van het land. Niet alleen de kok en de gerechten zijn Italiaans, ook de muzikale omlijsting neemt je mee naar het Apennijns Schiereiland. Hou je van lekker eten in het sfeervolle ambiance, dan mag je dit niet missen.
Eigenwijze Evenementen en De Dyck organiseren dit jaar voor de vierde keer het evenement Asperges in de Polder en het ONDB is erbij. Asperges in de Polder loopt van woensdag 15 mei tot en met vrijdag 24 mei. De Dyck creëert een fantastische mix van culinair en muzikaal genieten in het ’t Groene Hart, met asperges en andere seizoensgroenten.

De Dyck
De Dyck is een omgebouwde boerderij met als hart van het bedrijf de bijzondere grote moestuin. Met de seizoensproducten van het eigen land worden in het restaurant mooie gerechten bereid voor lunch of diner. Op hoog culinair niveau en met respect voor omgeving en natuur. Naast een restaurant omvat De Dyck ook een evenementenlocatie.
 
Italiaanse chef
Giovanni Caminita (1964) is bekend van kookzender en website 24Kitchen. Hij werd geboren in Palermo, Sicilie. Bij zijn oma, nonna Petrotta, in de keuken proefde hij al de heerlijkste gerechten. Nog steeds zijn haar bereidingen favoriet. Zij is Giovanni’s grote idool op kookgebied. De typisch Italiaanse benadering van eten en koken is diep verankerd in Giovanni.

Voldoende parkeerplaatsen
Restaurant en evenementenlocatie De Dyck is uitstekend bereikbaar en er is voldoende parkeerruimte. We worden ontvangen vanaf 18.00 uur. Om 18.30 wordt het eerste gerecht gereserveerd. Zorg dus dat je er op tijd bent, dan hoef je niets te missen.

Voor vragen bel je Marieke de Geus: 06 24 42 66 26.
 
Moderne evenementenlocatie
De Dyck biedt naast een restaurant een moderne vergader- en evenementenlocatie. Je vindt hier rust, inspiratie en creativiteit tijdens een bijeenkomst, vergadering of feest. De producten van het land staan centraal. Zowel culinair als bij de mogelijkheden buiten voor bijvoorbeeld een break-out of teambuilding.
 
Bewust genieten
Telen met respect voor omgeving en natuur, niet meer nemen dan je nodig hebt en met zorg bereiden tot iets moois. Dat is de filosofie van De Dyck. “Bewust genieten is goed zijn voor de bodem en daarmee goed zijn voor elkaar. Wij combineren op een eerlijke en authentieke manier culinaire gerechten en zakelijk comfort met de landelijke omgeving. Daarmee brengen we de landbouw dichter bij onze gasten.”
 
Bassist bij Borsato
Giovanni Caminata komt op 19-jarige leeftijd naar Nederland. Niet als kok, maar als muzikant, op uitnodiging van de Amsterdamse club Blue Note. Hij speelt in de bands van Henk Westbroek, Wolter Kroes en Marco Borsato. Bij de laatste is hij steeds de vaste bassist is. Hij produceert ook muziek. Naast muziek heeft hij nog een grote passie: koken.
 
Perfecte gastheer
Eind 2013 opende Caminata in Ouderkerk aan den IJssel zijn Trattoria casa Caminita. Voor 24Kitchen presenteert hij de Italiaanse afleveringen van Grenzeloos Koken. Dit programma neemt de kijker mee op culinaire wereldreis. Giovanni is de perfecte gastheer: met zijn passie, authenticiteit en culinaire kennis weet hij de kijker op onnavolgbare wijze te verleiden.

Van de voorzitter

Hans Zwetsloot
STOL architecten bv
(0252) 21 69 62

Leve de vrijheid . . . .

Beste Lezer,

Afgelopen maand zijn we met wel 100 ONDB'ers bij de musical "Soldaat van Oranje" geweest. Dat was een gedenkwaardige en vooral ook imponerende avond. Zelfs ook als je er, zoals ik, al voor de vierde keer was. Alles in het teken van de keuzes, die je kunt (of moet) maken om weer met zijn allen "in vrijheid" te kunnen leven . . . .
Vaak hoor je een ondernemer zeggen dat de reden van zijn/haar ondernemerschap vooral "de vrijheid" is. Dus (het idee van) de vrijheid om zelf de eigen tijd in te kunnen delen en tevens ook de vrijheid om juist die dingen te doen, waar je met veel passie (en dus eigenlijk zonder veel moeite) aan kunt werken. En die vrijheid geeft je dan in de regel altijd weer die tomeloze energie om per week veel meer dan de gebruikelijke 38 uur te werken. Want uiteindelijk wordt je agenda voor een heel groot deel niet door jezelf, maar toch gewoon weer door je klanten bepaald. Nou en, want het zijn per slot van rekening wel gewoon "jouw klanten" . . . .  

En die drang naar (cq. de behoefte aan) vrijheid heeft in mijn opinie een veel diepere oorsprong. Dat begint eigenlijk al in onze kleutertijd. Zo heb ik de laatste tijd een behoorlijk aantal filmpjes op YouTube gekeken over de Nederlandse manier van fietsen (zie bv.: BicycleDutch of Dutch Cycling (zoek ze eens op)). Voor ons niet meer dan "just an ordinary way of life", want wij worden immers al vroeg in onze kleutertijd al op de fiets gezet. Maar de rest van de wereld kijkt daar toch heel anders tegen aan. En het is dan leuk om juist van hen die buitenlanders de commentaren te lezen. Dan besef je pas dat we het hier met zijn allen nog zo slecht niet doen . . . .

Als kind al veilig in de buurt kunnen spelen zonder ouderlijk toezicht, als tiener al veilig naar alle plekken waar je heen wilt kunnen fietsen en als twintiger datzelfde uiteindelijk ook nog eens per auto kunnen doen. Elke keer opnieuw weer op ontdekkingstocht in een steeds groter wordende wereld. Vrijheid in optima forma; een relatief veilige en toch steeds verdergaande ontdekkingstocht en dus een perfecte voedingsbodem voor het eigen ondernemerschap . . . .

Maar vrijheid is in deze wereld zo vanzelfsprekend nog niet. Kijk zo af en toe maar eens naar het Journaal of lees maar eens de (digitale) krant. En vrijheid kan ook zomaar ineens ophouden, dat hebben we in 1940 al eens gemerkt. Je gaat naar bed, je staat weer op en het kan zomaar ineens al te laat zijn . . . .

Dus vrijheid moet je koesteren en op waarde schatten; dat is best iets om bij stil te staan. Afgelopen weekend was het weer 4 en 5 mei; oftewel Dodenherdenking en vervolgens Bevrijdingsdag. Een goed moment om je weer eens realiseren wat voor een groot goed "onze vrijheid" is. Op zaterdag traditiegetrouw naar de Herdenking op de Dam gekeken, daarna ook eindelijk de film Zwartboek eens gekeken en tenslotte de muziek van Schindler's List nog eens geluisterd. De dag erop de opening van het landelijke Bevrijdingsfestival gekeken en later op de dag ook het Bevrijdingsconcert nog even meegepakt. Niet omdat het moet, maar omdat het kan . . . .  

De komende maand gaan we met zijn allen ook weer iets heel leuks en bijzonders doen. Asperges eten in Woubrugge dit keer. Iets vroeger dan normaal en ook iets verder weg dan normaal, maar het voordeel is dat jullie inmiddels allemaal wel zelf over jullie agenda zullen kunnen beslissen en dat jullie inmiddels allemaal ook wel die fiets van vroeger ontgroeid zullen zijn.

Dus het zou inmiddels toch zeker niet meer aan "de vrijheid om te kunnen komen" kunnen liggen. Want ook hier geldt, zoals altijd bij het ONDB: "Het moet niet, maar het kan wel" . . . .
           
Hans Zwetsloot

(voorzitter ONDB)